ASSALAMUALAIKUM...SELAMAT DATANG KE LAMAN SEKOLAH KEBANGSAAN TANJONG BIDARA, 36800 KAMPONG GAJAH, PERAK

Thursday, October 29, 2009

INFO : Tidur Malam Lebih Baik Lampu Mati atau Tidak?


tidurSejak kecil kita dibiasakan untuk mematikan lampu sebelum tidur atau meninggalkan bilik tidur. Kebiasaan ini sangat baik kerana selain menjimatkan elektrik, ianya lebih aman dan bagus untuk kesihatan.

Mematikan lampu ketika tidur malam bermanfaat bagi tubuh kita. Hanya dalam keadaan yang benar-benar gelap, tubuh menghasilkan Melantonin, salah satu hormon dalam sistem kekebalan yang mampu memerangi dan mencegah berbagai penyakit termasuk kanser payudara dan kanser prostat. Sebaliknya, tidur dengan lampu menyala di malam hari - sekecil apapun sinarnya menyebabkan produksi hormon melantonin terhenti.

Biolog Joan Roberts menemukan rahsia ini setelah melakukan percubaan pada haiwan. Ketika haiwan diberi cahaya buatan pada malam hari, melantoninnya menurun dan sistem kekebalan tubuhnya lemah. Rupa- rupanya, cahaya lampu - seperti juga TV, menyebabkan hormon menjadi sangat lemah. Oleh kerana itu, selain menjimatkan elektrik, dengan mematikan lampu ketika tidur merupakan cara untuk meningkatkan kesihatan tubuh.

Selain itu bagi anda yang susah bangun pagi, tinggalkan pesan bagi orang yang membangunkan anda untuk menyalakan lampu tidur ketika membangunkan anda, bagi yang biasa tidur dalam keadaan gelap, mudah sekali untuk segera terjaga apabila lampu kamar dinyalakan. (erbaru.net)*


Admin ~ *Teringat sepupu tidur berjalan tidak mengira gelap atau terang.

No comments:

SAHABAT